Acryløje

    Menu


En acryløjenprotese der erstatter et helt øjeæble kaldes også for en totalprotese.

Vi fremstiller øjenproteser i medicinsk acryl af høj kvalitet til personer der har mistet det ene eller begge øjne. Her er der tale om en rekonstruktion af selve øjeæblet.

Årsagerne til kirurgisk fjernelse af øjet kan være mange, men de hyppigste er cancer, svær traume, eller et smertefuldt blindt øje.

Acrylprotesen fremstilles efter individuelt aftryk.
Vi tager et aftryk med Alginat, som er det samme aftryksmateriale tandlægerne bruger.
Dernæst tilpasser vi modellen, så den sidder perfekt.

Derefter fremstiller vi protesen i acryl. Den bliver håndmalet, beklædt med klar acryl, slebet og højglanspoleret så den fremstår glat, blank og skinnende.

Når vi har modtaget din henvisning fra de bevilgende myndigheder, går der hyppigst 8 dage, inden vi indkalder dig til 1. konsultation.

Herefter går der oftest 8-14 dage, før du ved 2. konsultation får udleveret protesen. Samme dag udleverer vi informationsmateriale, og giver en grundig information og vejledning i pasning og pleje af acrylprotesen. 14 dage efter udlevering yder vi telefonkonsultation for at følge op på tilfredsheden med din nye protese.

Du skal regne med at få acrylprotesen højglanspoleret igen med 1-1½ års interval. 

Den gennemsnitlige holdbarhed af acrylprotesen er mindst 5 år, oftest længere hvis man ikke medtager børn og nyopererede. Hvis protesen skiftes før, er det som regel ikke fordi acrylprotesen ikke er optimal mere, men fordi personen som bærer protesen har ændret facon i øjenhulen.

For nyopererede gælder det, at hævelsen i øjenhulen langsomt og gradvist fortager sig. Vævet trækker sig sammen og finder en stabil facon. Når denne periode er ovre, kan det være nødvendig at regulere protesen, ved at finjustere den med slibning. I enkelte tilfælde må der lægges ekstra acryl på nogle steder for igen at opnå optimal pasform og bevægelighed.

For børn må påregnes hyppigere opbygning af øjne for at følge deres øvrige vækst, og dermed modvirke at de udvikler tendens til ”skrumpeøje”. Specielt vanskeligt er det med børn der får strålebehandling på området og nyfødte børn der får øjet fjernet tidligt. Dette skyldes at deres knoglevæv og dermed øjenhulen efterfølgende ikke vokser helt svarende til resten af deres kranieknogler.

Det er dyrere at fremstille en acryløjenprotese, men den holder meget længere og så har den mange fordele:
  Optimal bevægelighed og størrelse af øjenspalten pga. aftrykket.
  Er meget modstandsdygtig over for øjenvæsken.
  Er holdbar i mindst 5 år ofte længere.
  Kan efter tid oppoleres igen til højglans.
  Kan efterkorrigeres og bearbejdes.
  Er let og tynger ikke på nedre lågkant.
  Føles ikke ubehagelig ved kuldegrader.
  Er mekanisk modstandsdygtige.
  Går ikke i stykker hvis man taber den.
  Let at rengøre, kræver opvaskemiddel og skylning med rigelig vand.
  Acryl harmonerer godt med slimhinden og mindsker derfor irritation.

Acrylprotesens bevægelighed afhænger af, om muskulaturen er nogenlunde intakt. Hvis der er nedsat bevægelighed kan du få indsat et implantat i øjet. Implantatet opereres ind bag øjenhulens slimhinde.

Når slimhinden er helet op, tager vi et aftryk af øjenhulen, og producerer et nyt acryløje. Implantat og acryløje ”griber” i hinanden, og derved følger protesen meget bedre det andet øjes bevægelse og skaber mere liv til ansigtet.

Ovenstående kræver en lægelig henvisning fra egen praktiserende læge eller øjenlæge. Henvisningen sendes til højt uddannede specialister, overlægerne på øjenafdelingen.

For vore patienter er det Overlæge Steen Fiil Urbak og Afdelingslæge Henrik Vorum, øjenafdeling J på Århus Universitetshospital, som vi efter aftale, i hver enkelt tilfælde, arbejder tæt sammen med.

 


 

Vedligeholdelse
   
Alle filer er i pdf format
 


Eli Garvik - tlf. 21 26 86 03 - info@ansigtsproteser.dk